Dobra wiadomość dla wszystkich osób w Komornikach i okolicach będących na diecie bezglutenowej, i nie tylko. Od soboty przy ulicy Młyńskiej (obok kwiaciarni) działa piekarnia „Wolna”.
Od godzin przedpołudniowych przed wejściem ustawiła się kolejka klientów. Czekając na wejście do sklepu, można spróbować wypieków i napić się lemoniady.
– Piekarnia „matka”, z której dostarczane są wyroby, znajduje się przy ul. Piątkowskiej w Poznaniu. W 2018 roku otrzymała prestiżową nagrodę „Orły Piekarnictwa”. Nasza piekarnia przy Młyńskiej otwarta będzie sześć dni w tygodniu. Obecnie planuję, że od poniedziałku do piątku działać będziemy w godzinach od 7.30 do 18, a w soboty od 8 do 14 – mówi Jan Marcinkowski, szef „Wolnej” w Komornikach.
Na jakie wyroby mogą liczyć bezglutenowcy, które rzecz jasna w stu procentach wolne będą od glutenu? Są tu różne rodzaje chleba, bułki, wyroby cukiernicze – ciasta, ciasteczka, drożdżówki, desery, wypieki okazjonalne, takie jak pączki, rogale świętomarcińskie, minipizze.
– Znajdą tu coś dla siebie również osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, alergie czy nietolerancje pokarmowe – zaznacza Jan Marcinkowski i dodaje, że przy nazwie „Wolna” nieprzypadkowo znalazło się dodatkowe słowo market. Można tutaj kupić także różnego rodzaju mąki, oleje, a z czasem nawet pierogi, oczywiście wszystko bezglutenowe.
W planach jest również możliwość dowozu towaru do klienta. A od pierwszego dnia działalności będzie można wypić na miejscu lub wziąć na wynos kawę.