Coraz większą popularnością cieszy się cotygodniowy targ ze zdrową żywnością, organizowany na terenie muzeum rolnictwa w Szreniawie. Można tam już poczuć zapach świąt, zacząć zakupy bożonarodzeniowe. Pod dwoma rozległymi namiotami bywa tłoczno, zwłaszcza przed stoiskiem z wyrobami wędliniarskimi. We znaki daje się chłód, ale kupującym to nie wadzi, bo to specyfika tej pory roku. Można się ratować grzańcem, niekonieczne z zwartością alkoholu, sam zapach czereśni potrafi poprawić nastrój.
Marchewkowy Teatr Zdrowej Żywności, bo tak się ten targ nazywa, pozwala zaopatrzyć się w artykuły ekologiczne, produkowane zwykle w prywatnych gospodarstwach rolnych, wytwórniach serów, przetworów warzywnych i owocowych. Powodzeniem cieszą się stosika z gotowymi daniami, także tymi wegańskimi. Kto ma wątpliwości, na co się zdecydować, znajdzie okazję do degustacji soków z aronii, czarnego bzu, malin, przeróżnych serów, warzyw przyrządzanych na wiele różnych sposobów, suszonych i wędzonych owoców. Nie brakuje też jarzyn i owoców świeżych. Wystawione są miody, rozmaite słodkości, artykuły piekarnicze.
Targ organizowany jest w każdą sobotę w godzinach od 8 do 13. Do dyspozycji kupujących jest wygodny parking usytuowany też przed bramą wejściową do muzeum. Kto zrobi solidne zakupy, ma do dyspozycji wózek, którym przewiezie swe artykuły do auta. Duża liczba pojazdów z rejestracjami w różnych miast i powiatów, także poznańskimi, dowodzi rosnącego zainteresowania odwiedzaniem tego miejsca.


