Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza 7 lipca w godzinach od 11 do 17 na kolejną już imprezę popularyzującą potrawy „Z wiejskiego stołu”. Zwiedzający będą mieli możliwość zapoznania się z ofertą wielkopolskich producentów z branży mleczarskiej, wędliniarskiej, zielarskiej, piekarniczej, owocowo-warzywnej i pszczelarskiej.
Na stanowiskach muzealnych o charakterze pokazowym zaprezentowane zostaną między innymi tradycyjne metody suszenia ziół, wykonywania syropów z roślin zielnych, gotowania kompotów, palenia kawy z ziaren zbóż, pieczenia chleba w tradycyjnych piecach chlebowych. Koła Gospodyń Wiejskich przygotują potrawy, które niegdyś często gościły na wiejskich stołach. Wystawcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz spółdzielnie spożywców zaprezentują swoje tradycyjne, często ekologiczne wyroby.
Partnerem imprezy jest Krajowa Rada Spółdzielcza.
W programie:
– degustacja i pokaz tradycyjnego wyrobu masła i sera,
– pokaz tłoczenia soków na zimno,
– degustacja i pokaz przygotowania suszu i syropu z roślin zielnych,
– degustacja i pokaz palenia kawy zbożowej,
– wypiek chleba w tradycyjnych piecach chlebowych,
– stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z tradycyjnymi potrawami,
– stoiska producentów z tradycyjnymi produktami i przetworami,
– atrakcje dla dzieci,
– śpiewanki biesiadne.