26 września na terenie WTZ ,,Promyk” w Otuszu jak co roku odbyła się impreza z okazji Święta Pieczonego Ziemniaka. W tegorocznym festynie wzięli udział uczestnicy warsztatów z Otusza i Konarzewa z rodzicami oraz członkowie Stowarzyszenia Na Rzecz Osób Niepełnosprawnych ,,Promyk” w Komornikach.
Wśród gości znaleźli się Tomasz Woźnica, zastępca dyrektora PCPR-u, Paweł Przepióra, zastępca wójta gminy Dopiewo. Na przybyłych czekały wspaniałe atrakcje: quiz na temat ziemniaka, konkurs na rzeźbę z ziemniaka, konkurs na najdłuższą obierkę oraz zwiedzanie wozu strażackiego. Państwo Sokołowscy z Buku zaserwowali nam różne potrawy z ziemniaka, takie jak: pyry z gzikiem, placki ziemniaczane, szare kluski i frytki. Jednym słowem: smakowicie, jak to w powiecie poznańskim.
Niespodziankę sprawiła nam obecność animatorki, która umilała czas przez wykonywanie ogromnych baniek mydlanych i zachęcała do udziału w zajęciach z chustą Klanzy. Dużo frajdy dostarczyły też przejażdżki bryczkami.
Prezes Stowarzyszenia, pan Bogdan Maćkowiak, zadbał o każdy detal, nagrodził wszystkich tych, którzy brali udział w poszczególnych konkurencjach. Szczęście się do nas uśmiechnęło, ponieważ pogoda sprzyjała spędzaniu czasu na powietrzu. Serdecznie dziękujemy za niesamowite przeżycia, które na długo pozostaną w naszej pamięci.
Aleksandra Tonder, uczestniczka WTZ „Promyk” w Otuszu