Do 7 października drogą mailową można zgłaszać się do konkursu „Smak Pyry 2022”. Danie konkursowe i oryginał formularza należy przywieźć do Muzeum narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie 9 października w godzinach od 10 do 12. Właśnie tego dnia, podczas imprezy plenerowej „Poznańska Pyra”, zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć w konkursie o Grand Prix w wysokości 500 zł. Wręczenie nagród odbędzie się na scenie na placu głównym muzeum o godzinie 16.
W konkursie mogą wziąć udział: producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z całej Wielkopolski.
Dania z powiatu poznańskiego będą walczyć również o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Pyry”. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne, a także zdrowotne.
Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw pochodzących z terenu Wielkopolski – w tym powiatu poznańskiego z pyrą w roli głównej, a szczególnie dań tradycyjnych dla naszego regionu jak na przykład: ślepe ryby, parzybroda, szagówki, szare kluchy, plyndze czy pyry z gzikiem – opowiada Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki.
Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Konkurs ma na celu promocję najlepszych produktów lokalnych produktów i ich producentów. Organizatorem konkursu są Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Jest to kolejna edycja konkursu, który przy współpracy Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.