Podczas Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zebrała się ekspercka Kapituła Konkursu „Smak Baby Wielkanocnej, Mazurka i Ukraińskiej Paski 2022”, która zdegustowała niemal 40 wypieków świątecznych. Wśród klasycznych specjałów znalazły się m.in. babka i mazurek z pistacjami, mazurek makaronikowy czy mazurek różany, a także ręcznie malowane mini mazurki.
Eksperci kulinarni ocenili poziom konkursu jako bardzo wysoki „Takich przysmaków nie powstydziłaby się żadna gospodyni” – mówi Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, organizator wydarzenia. W kategorii bab wielkanocnych, mazurków oraz ukraińskich pasek przyznano nagrody finansowe oraz wejściówki do Muzeum Narodowego w Szreniawie. Wśród nagrodzonych znajdują się reprezentanci gminy Komorniki.
Laureatami za najlepsze babki zostali:
I miejsce: Restauracja Stara Osada z Wiórka za Babkę drożdżową z rodzynkami w rumie
II miejsce: Jacek Bany – To Nie Piekarnia z Wir za Babę parzoną ukraińską
III miejsce: Jadwiga Anioła, twórczyni ludowa z Rogalinka za Babę wielkanocną
Wyróżnienia otrzymali:
- Cukiernia Wize Cafe w hotelu Mercure w Poznaniu za Babkę drożdżową
- Pracownia Tortów Artystycznych „Kocie Łakocie” z Puszczykowa za Wielkanocną babkę pistacjową
- KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Babkę od cioci Krysi
- Karczma w Szreniawie za Babę wielkanocną
- Piekarnia Wiejska z Zębowa za Babkę piaskową „Kura”.
Wśród zgłoszonych mazurków przyznano nagrody:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Wyrzeki za Zmalowany mazurek z porzeczką
II miejsce: Pracownia Tortów Artystycznych “Kocie Łakocie” z Puszczykowa za Mazurek pistacjowy
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Mazurek krówkowy
oraz wyróżnienia:
- Jacek Bany – To Nie Piekarnia z Wirów za Mazurek różany
- Cukiernia Wize Cafe w hotelu Mercure w Poznaniu za Mazurek krakowski
- KGW z Błażejewa za Mazurek tradycyjny z kajmakiem i czekoladą
Specjalne wyróżnienie przyznano za Paschę wielkanocną z piekarni Bagietka w Poznaniu.
W kategorii ukraińskie Paski Kapituła przyznała następujące nagrody:
- I miejsce: Cukiernia Wize Cafe w hotelu Mercure w Poznaniu za Paskę ukraińską
- II miejsce: KGW z Wyrzeki za Paskę Pokoju
- III miejsce: Marta Twardowska z Plewisk za Paskę miodowo-cytrynową
Wśród zgłoszeń z powiatu poznańskiego przyznano tytuły za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Wielkanocy 2022” następującym uczestnikom:
- Zbigniew Piskorski Piekarnia-Cukiernia “Natura” z Kobylnicy za babkę drożdżową
- Pracownia Tortów Artystycznych “Kocie Łakocie” z Puszczykowa za Wielkanocną babkę pistacjową i mazurek pistacjowy
- Jacek Bany – To Nie Piekarnia z Wirów za babę parzoną ukraińską, mazurek różany oraz mazurek duchesse
- KGW w Pecnej „Piękni i Młodzi” za babkę od cioci Krysi, mazurek krówkowy oraz mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- KGW w Błażejewie za lekką babę kokosową oraz babkę z bakaliami mazurek cytrynowy oraz mazurek tradycyjny z kajmakiem i czekoladą
- Karczma Pod Dębami z Komornik (gm. Kleszczewo) za babkę majonezową, babkę “Zajęcza łączka”, babkę drożdżową oraz mazurek cytrynowo-kokosowy
- Jadwiga Anioła, twórczyni ludowa z Rogalinka za babę wielkanocną
- Karczma w Szreniawie za babę wielkanocną
- Restauracja Stara Osada z Wiórka za babkę drożdżową z rodzynkami w rumie oraz “Elibabkę” – babkę piaskową
- Marta Twardowska z Plewisk za paskę miodowo-cytrynową.
Celem konkursu była promocja tradycyjnych wypieków wielkanocnych. Konkurs odbył się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu i Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.