W ramach projektu ,,Żyję zdrowo i na sportowo” uczniowie klasy 2a Szkoły Podstawowej im. Arkadego Fiedlera w Chomęcicach wzięli udział w warsztatach kulinarnych, w czasie których przygotowali potrawy z ziemniaków. Dlaczego z ziemniaków? Niedawno obchodziliśmy Święto Pyry w Muzeum Rolnictwa w Szreniawie.
Ziemniaki poddane zostały obróbce wstępnej, następnie ugotowane i upieczone w piekarniku. Uczniowie przygotowali również twarożek z jogurtem, a dla chętnych były zdrowe dodatki w postaci rzodkiewki i szczypiorku. Takie zajęcia, oprócz walorów edukacyjnych, to wspaniały czas rozwijania własnych umiejętności kulinarnych oraz rodzaj integracji klasy przez wspólne działanie w wesołej atmosferze.
Projekt klasy 2a ,,Żyję zdrowo i na sportowo” powstał na bazie wiedzy z programu edukacji żywieniowej Junior Edu-Żywienie realizowanego w szkole w ramach współpracy ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. #JuniorEduZywienie #edukacjażywieniowa.
Celem warsztatów jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz rozwijanie świadomości, jak ważne jest zdrowe żywienie oraz aktywność fizyczna. Uczniowie przez szereg działań przekonają się, że zdrowe jedzenie i ruch są super, a każdy z nich ma moce do wybierania tego, co zdrowe i co służy ich zdrowiu i samopoczuciu.
M.Kaliczak, M.Duda