Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego zaprasza na kolejną już imprezę popularyzującą potrawy „z wiejskiego stołu”. Zwiedzający będą mieli możliwość zapoznania się z ofertą wielkopolskich producentów z branży mleczarskiej, wędliniarskiej, zielarskiej, piekarniczej, owocowo-warzywnej i pszczelarskiej. Impreza ta odbędzie się w niedzielę 9 lipca w godzinach od 11 do 17.
Na stanowiskach muzealnych o charakterze pokazowym zostaną zaprezentowane między innymi tradycyjne metody suszenia ziół, wykonywania syropów z roślin zielnych, gotowania kompotów, palenia kawy z ziaren zbóż, pieczenia chleba w tradycyjnych piecach chlebowych. Wygłoszone zostaną prelekcje na temat roślin zbieranych z runa leśnego, łąk i zbiorników wodnych, tzw. roślin kuchni głodowej. Elementem prelekcji będą pokazy rozpoznawania roślin, które można użyć do gotowania potraw. Będzie można spróbować dań z tataraku, lebiody, szczawiu i wielu innych roślin, które niegdyś często gościły na wiejskich stołach. Wystawcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Spółdzielnie Spożywcze zaprezentują swoje tradycyjne, często ekologiczne wyroby.
Podczas trwania imprezy w muzealnym pałacu odbędzie się konkurs Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego: „Smaki na lato 2023”, ze specjalną kategorią „Z przeszłości do przyszłości”.
Patronat Honorowy na wydarzeniem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski. Jednocześnie Partnerem imprezy jest Krajowa Rada Spółdzielcza.