Muzeum Narodowe Rolnictwa zaprasza na kolejny rozdział weekendowych pokazów. Tym razem zobaczymy, co znajduje się „w wiejskiej spiżarni i apteczce”.
W sobotę i niedzielę, 12-13 września:
– pokaz suszenia ziół, sporządzanie naparów leczniczych,
– pokaz kiszenia kapusty przez Stowarzyszenie „Kapela i My” z Krzykosów (niedziela),
– prezentacja w spiżarni pałacowej zabytkowych obiektów: moździerz, przedwojenne słoiki Wecka, beczka ze stęporem do kiszenia kapusty, maszynka do rozdrabniania owoców i wyciskania soku Tutti Frutti,
– „prababcia lodówki”, czyli szafa chłodzona lodem (zwiedzanie zgodnie z harmonogramem udostępniania ekspozycji),
– sprzedaż produktów: miody, przetwory owocowe i warzywne, herbatki ziołowe, wędliny „Tradycyjne jadło” (większość wystawców będzie w niedzielę),
– wypiek chleba połączony ze sprzedażą – Piekarnia Wiejska w Zębowie (niedziela),
– promocja książki „Kasztelanowa Katarzyna z Potockich Kossakowska. Historie i anegdoty” – na wydarzenie zapraszają Związek Szlachty Rzeczypospolitej i Fundacja Ars Restituta z Krakowa (niedziela, g. 13, sala konferencyjna w Pałacu w Szreniawie).