Kapituła konkursowa cyklicznego wydarzenia, organizowanego przez Instytut Skrzynki, powiatową instytucję kultury, zajmującą się promocją regionalnych potraw, 10 lipca oceni sery.
W konkursie „Smak Sera 2022” mogą uczestniczyć producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu Wielkopolski. Każdy z podmiotów może zgłosić dowolną liczbę produktów, które oceniane będą w trzech kategoriach: sery dojrzewające twarde, sery dojrzewające miękkie oraz sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi.
Na zwycięzców czekają nagrody Grand Prix w każdej z powyższych kategorii w wysokości 500 złotych, wejściówki na wybrane wydarzenie organizowane na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego. Najznakomitszym wśród produktów z powiatu poznańskiego zostaną przyznane certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 –Smak Sera”.
Zainteresowani udziałem w konkursie muszą przesłać formularz zgłoszeniowy do dnia 8 lipca 2022 roku na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. W dniu konkursu, tj. 10 lipca 2022 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi serami należy dostarczyć w godz. 10-12 do miejsca odbywania się konkursu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Konkurs odbywa się podczas muzealnego wydarzenia „Z wiejskiego stołu”.
„Smak Sera 2022” jest imprezą kulinarną, która ma na celu promocję tradycji serowarskich w Wielkopolsce oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców, a także szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.
– Sery to wyśmienity element codziennej diety, zwłaszcza te wykonane przez lokalnych wytwórców. Są niezastąpione w rustykalnym śniadaniu, ale też wykwintnej kolacji – opowiada Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki. – Czerwiec to czas, gdy możemy w pełni korzystać ze świeżych dodatków, np. rzodkiewki i szczypioru do twarogów czy słodkich owoców dla towarzystwa aromatycznych serów twardych. Należy pamiętać, że sery to nie tylko doskonały składnik kanapek i kompan lokalnego wina: odnajdują się świetnie w sałatkach, na grillu, w zapiekankach. Tworzą wyjątkowe sosy, a nawet zupy! Bez serów nasze życie nie miałoby tak pełnego smaku – dodaje.
Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Konkurs odbywa się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat medialny sprawuje “Nowy Przegląd Mleczarski”. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski, starosta poznański.